Kompostlaştırma

Kompostlaştırma:

Organik maddenin stabil, aktif olmayan bir ürüne dönüştürülmesi

Kompostlamayı karakterize eden özellikler:

  • Aerobik (Oksijen > 8%)
  • Biyokütle + Oksijen
  • Ekzoterm (ısı üretimi)
  • Sistemdeki hava
  • Proses süresi 2-8 hafta
  • Son ürün = Kompost
  • Lignin (odunsu malzeme) ayrıştırılır.



Kompostlaştırma sistemi çeşitleri:

  • İstif Havalandırma Tünel
  • Tünel

Tünel sistemi (tünelde kompostlama) çünkü:

  • Tüm parametrelerin kontrolü
  • Kısa işlem süresi
  • Tüm emisyonların kontrolü
  • Spigot havalandırma sayesinde minium plan alanı
  • Binayı negatif basınçta tutarken maksimum proses kontrolü için havanın dahili geri dönüşümü
  • Nem kontrolü için otomatik su püskürtme
  • Personelin en az miktarda kirli havaya maruz kalması



KOMPOSTLAŞTIRMA PROSES ÖRNEK DIYAGRAMI


Kompostlaştırma Fazı: “Hijyenisazyon”

  • Patojenleri ve yabancı ot tohumlarını öldürmek
  • Gıda atıklarından kaliteli kompost yapılması
  • Her ülke için farklı mevzuat
  • Avustralya standardı: 3 gün 60 C üstü

Kompostlama Proses Parametreleri:

  • 1. Kompostlama sıcaklığı 52 ºC
  • 2. Oksijen kontrol 12 -21%
  • 3. Nem (su) kontrol 40 -60%
  • Optimal ayar noktaları = operatör sormluluğu
  • Yazılım = Ayar noktalarını korumakla sorumlu
  • 4. Yoğunluk (doldurma/karıştırma tüneli) 0,6 –0,65 T/m3
  • İnsan yönetimi = Operatör sorumluluğu